ЕС публикува списък на страните, чиито граждани ще бъдат допускани в съюза от 1 юли

Политика
11:54 - 29 Юни 2020
1924
ЕС публикува списък на страните, чиито граждани ще бъдат допускани в съюза от 1 юли

Испанският външен министър заяви, че Европейският съюз съставя списък от 15 държави, които не са членки на блока и чиито граждани ще могат да го посещават от 1 юли, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Окончателният списък ще бъде обявен по-късно днес или вторник сутринта, утоични Аранча Гонсалес Лая пред испанското радио Cadena SER. 

Тя каза, че не е запозната с натиска на Съединените щати за разрешаване на пътуванията на техните граждани, като добави, че страните са избрани според статистическите данни за ситуацията с коронавируса - сходни ли са или не с тези на ЕС, тенденциите на заразяване и колко надеждни са данните.

"Въпросът не е как да бъдем приятелски или неприятелски настроени към другите страни - това е въпрос на отговорност", каза Гонсалес Лая.

Сред страните, които се обсъждат, е Мароко, чието правителство не планира да отвори границите си до 10 юли. Гонсалес заяви, че ЕС обмисля да приеме пътници от Китай, ако Пекин възобнови приемането на пътници от ЕС още от 1 юли. Министърът също потвърди, че Испания ще отвори изцяло границите си с Португалия, въпреки скока на инфекциите в съседната страна.