ЕС разчита на помощта на Китай да вразуми Русия

Шарл Мишел настоя китайските власти да използват всички средства, с които разполагат, за да убедят държавата-агресорка да спазва международно признатите граници

Новини
15:13 - 12 Ноември 2022
2018
ЕС разчита на помощта на Китай да вразуми Русия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Китай да използва всички средства, за да убеди Русия да спазва международното право, предаде Франс прес.

"Ние насърчаваме китайските власти да използват всички средства, с които разполагат, за да убедят Русия да спазва международно признатите граници, да спазва суверенитета на Украйна", заяви Мишел в навечерието на срещата на върха на Г-20, на която темата за конфликта в Украйна и последиците от него ще бъде една от водещите.

Мишел говори в Пномпен, където днес той проведе среща с лидерите на страните от АСЕАН.

"Важно е в този брутален момент от историята на човечеството да има международно сътрудничество", акцентира Мишел и подчерта, че Г-20 е още една възможност за откровени дискусии в тази насока.

Отношенията между Китай и ЕС се влошиха от налагането на взаимни санкции във връзка с обвиненията за нарушения на човешките права в Синцзян.

От началото на руската инвазия в Украйна лидерите на ЕС на няколко пъти призоваха Пекин да осъди открито действията на Русия, но призивите им досега останаха без успех.