ЕС разкритикува отказа на Русия от зърнената сделка

Украйна
14:57 - 17 Юли 2023
1507
ЕС разкритикува отказа на Русия от зърнената сделка

Остро осъждам циничния ход на Русия да прекрати Черноморската инициатива за зърно въпреки усилията на ООН и Турция. Това написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод обявеното по-рано решение на Москва.

Тя подчертава, че ЕС работи за осигуряване на продоволствена сигурност за уязвимите хора по света.

Фон дер Лайен увери, че коридорите в ЕС за пренос на украински земеделски стоки ще останат отворени.

На свой ред Германия призова Русия да се върне към зърнената сделка, която според Москва "де факто е приключила", като подчерта, че тя е от решаващо значение за продоволствената сигурност, съобщава "Франс прес".

"Продължаваме да призоваваме Русия да позволи по-нататъшно удължаване на сделката за зърно", заяви говорителката на правителството Кристиане Хофман. Тя бе категорична, че "конфликтът не трябва да се води на гърба на най-бедните на тази планета".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък изрази увереност, че руският му колега Владимир Путин иска удължаване на споразумението.

Той отбеляза, че ще обсъди с Путин зърнената сделка, включително износа на руски торове, когато двамата лидери разговарят лично по време на предстоящата среща през август.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължаване предвиждаше изтичането ѝ днес - 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че условията за ново удължаване на зърнената сделка не са изпълнени.

Москва отдавна се оплаква, че остават пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени преки санкции от Запада, и постави поредица от искания, които според нея не са били изпълнени.