ЕС разреши на Германия да плаща компенсации за затваряне на въглищни централи

Страната планира постепенно да спре използването на въглища до 2038 г.

Новини
19:57 - 04 Юни 2024
2614
ЕС разреши на Германия да плаща компенсации за затваряне на въглищни централи

Европейската комисия даде зелена светлина на германското правителство да изплати компенсации за смекчаване на въздействието от спирането на въглищните централи в източната част на страната.

Това включва плащане към минната компания "Лийг" (Leag) до 1,75 милиарда евро, обяви Министерството на икономиката. Германия планира постепенно да спре използването на въглища до 2038 г.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек каза, че е важна стъпка, особено за хората от региона. "Това осигурява компенсационни средства за социалната сигурност на служителите по време на прехода към въглеродна неутралност и за разходите след спирането на добива на въглища".

Главният изпълнителен директор на "Лийг" Торстен Крамер заяви, че компенсацията е основен градивен елемент за продължаващата успешна трансформация на компанията в "зелена електроцентрала".

ЕК трябваше да одобри този ход, тъй като членките на ЕС, които искат да подкрепят компании с държавни пари, трябва да спазват строги правила. Комисията вече потвърди принципа на компенсационната схема за постепенното спиране на въглищата, добивани от "Лийг".

Сделката включва около 1,2 милиарда евро за разходи след прекратяването на добива, за да помогне за заздравяването на някои от екологичните и социалните "белези", останали след края на използването на въглища. Министерството на икономиката допълни, че остатъкът до 550 милиона евро е предмет на допълнителни условия.