ЕС реши: Огънят в Близкия изток трябва да бъде прекъснат

Държавите членки призова за отваряне на хуманитарните коридори за палестинското население в Газа

ЕС
08:00 - 27 Октомври 2023
3998
ЕС реши: Огънят в Близкия изток трябва да бъде прекъснат

След многочасови преговори през изминалата нощ - 27-те държави-членки на Евросъюза се обединиха около позицията, че огънят в Близкия изток трябва да бъде прекъснат.

И още - да се отворят хуманитарните коридори за палестинското население в Газа.

Между традиционните поддръжници на Израел в Европа, които настояваха общата позиция категорично да подкрепя правото на израелските власти да се защитава, и тези, които призоваваха за ясни правила за достигане на хуманитарната помощ до нуждаещите се в Газа, бяха необходими повече от пит часа, за да се стигне до компромис.

Европа настоява за безусловно освобождаване на заложниците в Газа и за прекъсвания на огъня. Това ще даде възможност да се транспортира храна, вода, лекарства и гориво до нуждаещите се.

„Няма противоречие между това да сме солидарни с Израел и да продължаваме да действаме за хуманитарната помощ в Газа“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Ясно е, че диалогът с редица лидери от региона е много важен елемент, за да се постигне напредък за хуманитарните коридор, както и за освобождаването на заложниците. Не е тайна, че много регионални лидери работят в тази посока и ние сме в тесен контакт с тях“, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Говорихме много за абсолютната необходимост да се действа на хуманитарно ниво. Виждаме сериозното влошаване на хуманитарната ситуация и важността на мерките за гарантиране на достъпа до оборудване и хуманитарна помощ: храна, вода, електричество, лекарства, трябва да бъдем много активни, включително с хуманитарни коридори, хуманитарни паузи, за да се даде възможност за доставка на хуманитарна помощ. Говорихме много за важния ангажимент към решението за две държави", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Израел е демократична държава, нападната от "Хамас" - терористична организация. Израел има право на самозащита в съответствие с международното право и международното хуманитарно право. Лидерите отправиха силен призив към "Хамас" да освободи незабавно всички заложници без никакви предварителни условия. И стана ясно, че чрез терористичната си дейност Хамас нанася вреда и на палестинския народ. "Хамас" провокира хуманитарна криза в Газа", подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.