ЕС роптае срещу новото грузинско законодателство за семейните ценности

Това ще доведе до допълнително стигматизиране и дискриминация на част от населението в страната

Новини
15:09 - 04 Септември 2024
1014
ЕС роптае срещу новото грузинско законодателство за семейните ценности

Европейският съюз осъжда бързото приемане в Грузия на второ четене на законодателство за "семейните ценности и защитата на непълнолетните", се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външна дейност.

Говорителят допълва, че законодателството подкопава основните права на грузинския народ и може да доведе до допълнително стигматизиране и дискриминация на част от населението в страната.

ЕС изразява съжаление, че законодателство, свързано с пътя на Грузия към ЕС, е прието без необходимата обществена консултация и задълбочена оценка за съответствие с европейските и международните изисквания. Спазването на човешките права е в основата на процеса на разширяване на ЕС, се добавя в изявлението.

ЕС призовава грузинските власти да преразгледат изцяло приетото законодателство и отбелязва, че Грузия неотдавна прие закон за чуждестранните агенти. По думите на говорителя тези законодателни изменения ще внесат допълнително напрежение в отношенията между ЕС и Грузия. ЕС отбелязва, че процесът на присъединяване на Грузия по същество е спрян и призовава грузинските власти за промяна на политическата линия.