ЕС: Русия не е готова за мир в Украйна

Столтенберг заяви, че войната между трябва да приключи с мирни преговори

Украйна
11:14 - 18 Ноември 2022
1330
ЕС: Русия не е готова за мир в Украйна

Мирът в Украйна няма да бъде възможен, докато Русия не изтегли войските си, но Москва не показва признаци да е готова за това. Такъв коментар направи върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс". 

"Опасявам се, че Русия не е готова да се изтегли, а докато това не се случи, мирът няма да бъде възможен", заяви топ дипломатът на ЕС в узбекския град Самарканд.

"Русия е тази, която трябва да направи мира възможен, агресорът трябва да се изтегли, ако иска устойчив мир", категоричен бе той.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не може да си представи участие в публични преговори с Украйна.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че войната между Русия и Украйна трябва да приключи с мирни преговори.

В Киев обаче отхвърлят подобен подход, тъй като смятат, че спирането на военните действия и започването на мирни преговори ще доведе до замразяване на конфликта, което ще обезсмисли последните успехи на украинските войски, ще определи нова демаркационна линия и ще даде на Русия необходимите отсрочка, за да възстанови боеспособността си и да повтори нахлуването от нови граници.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите с Москва са възможни само след като всички руски войски напуснат напълно окупираните територии.

Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори в Беларус и Турция в началото на войната, която сега наближава края на деветия си месец, като Зеленски многократно призоваваше за лична среща с Путин - нещо, което Кремъл отхвърляше.

Преговорите забуксуваха, след като последната среща на делегациите, проведена в Истанбул през март, не даде резултат.

Русия обаче поднови призивите за преговори, след като започна да губи позиции от украинската контраофанзива на изток и юг през септември.