ЕС с нов план за военна помощ за Украйна

Украйна
12:59 - 22 Януари 2024
2967
ЕС с нов план за военна помощ за Украйна

Тази седмица служителите в ЕС ще започнат да разработват нов план за осигуряване на десетки милиарди долари военна помощ на Украйна, след като Унгария в края на миналата година блокира икономическия пакет от 50 милиарда евро, пише американският вестник Уолстрийт джърнъл.

Според изданието, този план предвижда разпределението на 20 милиарда евро през следващите четири години чрез нов фонд, който ще бъде попълван с 5 милиарда евро годишно през 2024-2027 г.

Предполага се, че тези 20 милиарда ще бъдат върнати на държавите -членки на ЕС като обезщетение за десетките милиарди военна помощ в евро, които те ще предоставят на Украйна през следващите четири години. Проектът, с който вестникът се е запознал, е бил официално разпространен в петък.

Публикацията припомня, че в началото на войната Европа започва да харчи средства от ЕС, за да плати за военна помощ за Украйна чрез Европейския фонд за мир, а 5,5 милиарда евро са върнати в държавите-членки, които са доставяли на Киев оръжия, боеприпаси, танкове и ракети за противовъздушна отбрана от техните запаси. Но след това Унгария блокира плащанията от фонда.

Смята се, че редица страни -членки на ЕС са изчерпали запасите до ниво, на което те вече не могат да осигурят значително количество военна помощ на Украйна, пише вестникът. Като се имат предвид тези трудности, се предлага да се създаде нов специален военен фонд за Украйна, който ще поеме част от останалите активи на Фонда за мир и ще бъде попълвана с 5 милиарда евро през всяка от следващите четири години.

Идеята е да се използват тези пари, за да компенсират страните за съвместно предлагане на такава помощ, като боеприпаси, дронове и ракети за противовъздушна отбрана. Останалите пари ще бъдат използвани за заплащане на нарастващите разходи за военната програма за обучение. Документът на ЕС, според Джърнъл, има приблизителна оценка, че през 2024 г. новият фонд може да предложи на страните от Европейския съюз обезщетение в размер на 7,5 милиарда евро за тази година.

Това би позволило на малките държави в ЕС да комбинират своите ресурси при съвместни покупки, за да имат по -голямо влияние върху помощта в Украйна, пише вестникът. Новият фонд, според авторите на плана, ще улесни задачата да работят заедно върху ресурсите, които са по -необходими за Киев.

27-те национални лидери на блока ще се срещнат отново в Брюксел на 1 февруари, за да се опитат да се договорят за предоставяне на повече финансова помощ на Киев, който разчита в голяма степен на подкрепата на Запада, за да се защити срещу руските сили, които нахлуха преди почти две години.