ЕС с по-строги изисквания за олово и кадмий в храните
Европейските стандарти за безопасност на храните за съдържанието на олово и кадмий стават по-стриктни от днес като част от общоевропейския план за превенция на раковите заболявания, съобщи ДПА.
От понеделник влизат в сила нови ограничения за съдържанието на олово в детските храни, подправките, вината и солта. Ограниченията за кадмия засягат някои плодове, зеленчуци, зърнени храни и маслодайни семена.
"Като част от работата ни за подобряване на здравето чрез достъп до здравословни храни и физическа активност според Европейския план за борба с рака, ние сме решени да намалим още повече съдържанието на канцерогенни съставки в храните", каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду.
Оловото и кадмият са токсични канцерогени. Новите стандарти за ЕС се основават на актуални данни, според които няма долна граница, под която вредата върху човешкото здраве да е напълно изключена.
Европейската агенция по безопасност на храните неотдавна изрази загриженост за това, че съдържанието на олово във всекидневното меню може да повлияе върху неврологичното развитие на ембрионите, бебетата и децата.
Сравнително високи нива на олово се измерват в рибите, водораслите, морските дарове и хранителни добавки.
Според германското Министерство на околната среда и други храни като зърнени продукти или зеленчуци допринасят за голяма част от приема на олово, защото макар да съдържат сравнително ниски количества от опасния метал, консумацията им е голяма.
За повечето видове сол новите ограничения предвиждат максимум един милиграм съдържание на олово на килограм.