ЕС с призив за ваксинация след ръста на COVID

ЕС
13:31 - 09 Януари 2024
2500
ЕС с призив за ваксинация след ръста на COVID

"COVID и неговите разновидности все още са сред нас" и все повече циркулират в нашите общности", заяви пред Euractiv еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, като подчерта необходимостта от ваксинация с оглед на едновременното съществуване на три вируса.

Последните данни показват, че в някои страни от ЕС се наблюдава повторно нарастване на случаите, а Кириакидес отбеляза, че допълнително предизвикателство е съвместната циркулация на други респираторни заболявания.

В Хърватия местните медии съобщиха, че от 12 до 18 декември са регистрирани 68 смъртни случая, свързани с Covid. В Гърция има прогнози за 80 смъртни случая седмично, ако настоящите тенденции се запазят, докато в Италия случаите на грип и COVID са достигнали рекорд през последните две седмици на 2023 г.

От Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) споделиха, че възобновяването на SARS-CoV-2, както и на сезонния грип и респираторно-синцитиалния вирус (RSV), не е неочаквано, както и съвместната циркулация на трите вируса.

 "Ваксинацията остава ключов защитен механизъм срещу COVID, особено за най-уязвимите в нашите общества. Бях подчерталa това в писмото, изпратено до всички министри на здравеопазването през септември, относно необходимостта от ваксинация за COVID и сезонен грип", отбеляза Кириакидис, подчертавайки необходимостта от постоянна бдителност и готовност.

"Нуждаем се от адекватно тестване, определяне на последователността, докладване и споделяне на данните от COVID. Това е единственият начин да продължим ефективно да проследяваме разпространението на циркулиращите вируси и техните варианти и да се предпазваме взаимно", добави тя.

Според ECDC страните съобщават за смесица от нарастващи и намаляващи тенденции в активността на SARS-CoV-2, хоспитализациите по COVID-19, приетите в интензивни отделения и смъртните случаи, като тежките последици са предимно сред хората на възраст над 65 години.

Експертите обаче предупреждават, че по-ясна картина на ситуацията вероятно ще има през следващите няколко седмици, след коледната ваканция, когато се провеждат много събирания.

В някои столици вече се обмисля въвеждането на нови ограничителни мерки, като например задължителни маски на определени места.

Испанското министерство на здравеопазването е влязло в сблъсък с автономните области относно задължителното използване на маски в здравните центрове. Късно снощи Министерството на здравеопазването наложи маски в здравните центрове в цялата страна.

Според някои оценки въвеждането на ограничителни мерки преди изборите за Европейски парламент може да бъде рисковано, тъй като може да бъде политически използвано от крайната десница.