ЕС с твърда позиция за търговията с Китай

ЕС
12:09 - 26 Септември 2023
2623
ЕС с твърда позиция за търговията с Китай

Еврокомисарят на ЕС по търговията Валдис Домбровскис дойде в Китай, обещавайки да бъде настоятелен в призивите си към Пекин да даде справедлив шанс на европейския бизнес да правят бизнес там и да затвори зейващия двустранен търговски дефицит, пише Политико.

Но неговият домакин, вицепремиерът Хе Лифенг, даде всичко от себе си, като повтори "силната загриженост и недоволство" на Пекин относно неотдавнашното разследване, започнато от ЕС относно китайските субсидии за електрически превозни средства и, неодобрително, изтърси списък от мерки, които Брюксел е работи за укрепване на търговската защита на Европа.

"Китай се надява, че ЕС ще прояви сдържаност при използването на търговски мерки и ще запази стабилни очакванията за развитието на търговията между ЕС и Китай", каза той на съвместна пресконференция след кръг от преговори на високо ниво относно търговията и икономика в Пекин.

Коментарите на Хе, който е считан за един от най-близките довереници на китайския лидер Си Дзинпин, не предвещават нищо добро за надеждите на Европа за възстановяване на баланса на търговските отношения в момент на задълбочаващо се геополитическо напрежение.

"Загрижени сме за дисбаланса в отношенията ни. ЕС има търговски дефицит с Китай от почти 400 милиарда евро", каза Домбровскис, който е изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия. "Разрешаването на тези опасения ще помогне на Китай да запази капацитета си да привлича и задържа чуждестранни инвестиции."

Суровото настроение в понеделник, третия ден от четиридневното посещение на Домбровскис, показа колко трудно ще бъде за Европа да "намали риска" отношенията си с Китай, които - изпитани от дрънкането на оръжие на Пекин срещу Тайван и снизхождението към войната на Русия през Украйна — рискува да се влоши.

Въпреки това Комисията изглежда все по-склонна да разгърне повече от своето търговско оръжие срещу това, което смята за нечестни търговски практики на Китай.

Докато изпълнителната власт на ЕС досега не се поколеба да наложи мита върху китайската стомана или алуминий, сега тя се взира и в чувствителния сектор на медицинските технологии, където Брюксел твърди, че е отворил пазарите си по-далеч от Китай.

Според трима души, запознати с въпроса, Комисията обмисля започване на разследване съгласно новия инструмент за международни обществени поръчки, който ѝ дава право да изключва компании от държави, които дискриминират блока, от обществени поръчки. Брюксел се ангажира да използва инструмента за първи път през 2023 г.

"Ще е необходима допълнителна работа за подобряване на достъпа до обществени поръчки за европейски медицински изделия", каза Домбровскис пред репортери, като направи ясен намек за възможността за разследване.

Друга потенциална цел за разследване е железопътният пазар: Китай, през който минават 42 000 километра високоскоростни железопътни линии и безброй метростанции, е ефективно затворен за европейски производители на влакове и доставчици на технологии.

След като Домбровскис завърши последния от трите диалога на високо ниво (също относно климата и цифровите технологии) между ЕС и Китай, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, нейният колега от Европейския съвет, трябва да се срещнат със Си и премиера Ли Цян в Китай за среща на върха, която се очаква да се проведе преди края на годината.

Освен промяната в тона, Брюксел е нетърпелив да покаже на страните-членки на ЕС и индустрията, че не отправя празни заплахи.