ЕС с увеличение на молбите за убежище от Украйна

Молбите от деца без родители обаче остават на същото ниво като преди пандемията - 1300

Свят
16:36 - 20 Април 2021
1485
ЕС с увеличение на молбите за убежище от Украйна

Скок на подадените молби за убежище в ЕС от Украйна през последните месеци, съобщават от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, въпреки че не се съобщава защо, информира АФП.

През февруари са регистрирани 971 молби, което е увеличение със 72% в сравнение с месец по-рано, което прави украинците "едни от първите 10 националности по подадени молби". Увеличението съвпада с покачилото се напрежение между Русия и Украйна.

АФП отбелязва, че като цяло през последните месеци е имало сериозен спад на подадените молби заради пандемията от коронавирус.

През 2020 г. молбите за убежище в ЕС и държави като Швейцария и Норвегия паднаха до най-ниското ниво от 8 г. - до общо 461 300.

През февруари 2021 г. са подадени общо 38 300 молби, което е по-малко от 2/3 от нивото преди година.

Молбите от деца без родители обаче остават на същото ниво като преди пандемията - 1300.

Франция е получила най-много украински молби. Данните на Евростат показват, че през ноември 59% от 765 украински молби в целия блок са получени във Франция.

В Чехия през 2020 г. най-много молби за убежище са подадени от украинци, а в Полша и Лихтенщайн са сред топ петте националности.

През февруари само 78 украинци са получили бежански статут или са получили закрила в ЕС, докато други 482 молби са отхвърлени.

В ЕС най-много молби са подадени от сирийци, афганистанци, пакистанци, иракчани и нигерийци. Всяка трета молба е удовлетворена.