ЕС със стратегия за бъдещето на селското стопанство

ЕС
13:42 - 04 Септември 2024
575
ЕС със стратегия за бъдещето на селското стопанство

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи окончателния доклад на Стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство на Европейския съюз.

Докладът е озаглавен "Споделени перспективи за селското стопанство и храните в Европа" и представя оценка на предизвикателствата и възможностите, както и препоръки за европейското селско стопанство.

Въпросните предложения ще направляват работата на Европейската комисия при изготвянето на нейната визия за селското стопанство и храните, която ще бъде представена през първите 100 дни от втория мандат на председателя Фон дер Лайен.

ЕК уверява, че ще направи внимателна оценка на препоръките в доклада и ще създаде платформа, обединяваща участници от целия сектор, гражданското общество и науката, и ще продължи да обмисля стратегии за повишаване на устойчивостта на системите на хранително-вкусовата промишленост.

Препоръките са структурирани в пет направления:

Съвместна работа за устойчиво, стабилно и конкурентоспособно бъдеще: в тази част се разглеждат необходимостта от адаптиране на ОСП в контекста на прехода към по-устойчиви и конкурентоспособни продоволствени системи, значението на укрепването на позицията на земеделските стопани във веригата за създаване на стойност в областта на храните, достъпът до финансиране и ролята на търговията и международните стандарти.

Напредък към устойчиви системи: препоръчва се подкрепа на устойчиви селскостопански практики, включително за животновъдството, както и повишаване на осведомеността относно хуманното отношение към животните.

Насърчаване на гъвкава устойчивост на сектора: в условията на рискове за околна среда, климат, геополитически и икономически рискове, в доклада се очертава необходимостта от укрепване на инструментите за управление на риска и управлението на кризи, както и от по-добро опазване и управление на земеделската земя, насърчаване на устойчиво на вода селско стопанство и разработване на иновативни подходи за селекция на растения.

Изграждане на по-привлекателен сектор: в този раздел са описани значението на приемствеността между поколенията и равенството между половете в сектора, включително необходимостта от защита на работниците.

По-добър достъп до знания и иновации и тяхното използване: препоръчва се достъпът до знания и умения да бъде улеснен и да се използва цифровизацията като нова възможност.

Стратегическият диалог относно бъдещето на селското стопанство на ЕС стартира през януари тази година и събра заедно 29 основни заинтересовани страни от европейските хранително-вкусови сектори, гражданското общество, селските общности и академичните среди за постигане на общо разбиране и визия за бъдещето на селскостопанските и продоволствените системи в ЕС.