ЕС се фокусира върху охраната на външните си граници

ЕС
19:58 - 06 Октомври 2023
2549
ЕС се фокусира върху охраната на външните си граници

Европейският съюз ще се фокусира върху охраната на външните си граници и ще работи по-активно с държавите, от които идват нелегалните мигранти. Около тези намерения се обединиха днес участниците в неформалното заседание на Европейския съвет в испанския град Гранада, съобщават от Министерски съвет.

По време на дискусията бе обсъдено как да защитим външните граници от нелегална миграция и същевременно да подпомогнем легалната, обясни премиерът Николай Денков пред журналисти след срещата.

По думите му някои държави в Европа като Германия имат голяма нужда от специалисти отвън. Около половината от мигрантите през тази година идват легално, проблемът е с останалите, обясни Денков, според когото легалната миграция трябва да се разграничи от нелегалната.

Той посочи като положителен пример сътрудничеството между ЕС и Турция по отношение на нелегалната миграция: "То помага значително срещу мигрантския натиск върху границите с България и Гърция. Контрастът с африканските държави е много голям", добави премиерът.

Тема на разговор бе и разширяването на ЕС, като България е заявила подкрепа за присъединяването на Западните Балкани. "Ясно е, че тези държави имат бъдеще в Европейския съюз и ако не бъде ясно показано как то да се реализира, те могат да търсят друг път на развитие. Никой няма полза от това", изтъкна Денков. Страната ни обаче продължава да очаква Северна Македония да изпълни ангажиментите, поети към ЕС през 2022 г. Основният от тях е включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на страната.

На отделна среща днес Николай Денков и френският президент Еманюел Макрон са обсъдили общите интереси на двете страни в сферата на ядрената енергетика.

"Вече се знае, че за шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" очакваме гориво, произведено от френска компания. Разчитаме също така на високата експертиза на Франция при изграждането на седми и осми реактор", коментира Денков.

Запитан за евентуална оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев, премиерът припомни, че България е в предизборна ситуация. Според него министър Тагарев си върши добре работата като военен министър.

"Да, понякога е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставка", заяви министър-председателят.