ЕС се отказва от транзита на руски газ през Украйна

Основното трасе за пренос на синьо гориво ще бъде газопроводът “Турски поток” през България

ЕС
21:26 - 15 Февруари 2024
5574
ЕС се отказва от транзита на руски газ през Украйна

Европейският съюз не вижда необходимост от удължаване на споразумението за транспортиране на руски газ до Европа през Украйна преди планираното изтичане на договора в края на годината. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя се позова на анализ на ЕС, според който страните, обслужвани от маршрута за транзитен газ - Австрия, Унгария, Италия и Словакия, ще могат да намерят алтернативни доставки.

“Под 20% от природния газ в ЕС идва от Русия, газохранилищата ни са пълни 66%, имаме добри енергийни доставки, намалихме потреблението на газ с 18%, цените на пазара са на нива под тези преди войната - нямаме интерес да удължаваме тристранното споразумение”, каза Симсън.

Ако транзитът през Украйна наистина бъде спрян, основното трасе за пренос на синьо гориво, включително руски, за страните от Централна Европа ще бъде газопроводът “Турски поток” - през България.

Неотдавна “Икономист интелиджънс юнит” посочи, че пълноправното влизане на България в Шенген може да се отложи за след 2025 г., но София има силен коз пред Австрия. Анализът предполагаше, че преговорите между София и Виена най-вероятно ще бъдат поставени на пауза до парламентарните избори в Австрия през септември, а проблемът с миграцията бе определен като основната причина за потенциалното замразяване на дискусиите. От “Икономист” твърдят, че енергийната сигурност вероятно ще играе важна роля за пълното задействане на Шенген за България, и именно преносът на синьо гориво може да се използва от властите ни като коз в разговорите с Австрия.

Според анализатори Европа получава около 12 млрд. куб. метра синьо гориво годишно през Украйна на фона на 155 млрд. куб. метра преди руската инвазия в Украйна. Чрез алтернативни доставки Старият континент се стреми към ограничаване на зависимостта си от Русия. Австрия обаче е една от държавите, които не се справят добре в това отношение. Причина е и сключеният дългосрочен договор от правителството с Москва за доставки на газ до 2040 г. Общо 64,7% от целия внос на газ през 2023 г. в страната идва от Русия. Виена внася по-малко отпреди, но и потреблението ѝ е спаднало. Зависимостта личи ясно дори през декември - 98% от внесеното гориво е руско.