ЕС се споразумя за по-строги национални климатични цели

България трябва да намали вредните емисии с 10 на сто

Свят
14:06 - 09 Ноември 2022
2135
ЕС се споразумя за по-строги национални климатични цели

Страните от Европейския съюз трябва да увеличат усилията си за по-бързо намаляване на вредните емисии, отделени от редица сектори като за първи път сред тях се включват строителството и сградния фонд, селското стопанство, транспорта и третирането на отпадъци.

Съгласно споразумението, постигнато късно снощи между страните от Съюза и Европейския парламент, националните климатични цели за 2030 г. стават по-високи в зависимост, наред с други фактори, от икономическата сила на отделните страни, предаде ДПА.

Така целта за намаляване на вредните емисии на Германия, най-силната икономика в ЕС, ще бъде повишена от 38 до 50 процента, докато България, най-бедната страна в Общността, ще трябва да редуцира емисиите с 10 процента.

Законодателството е част от план на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и за постигане на климатична неутралност до средата на века.

"Тази вечер споразумението внася яснота относно националните усилия на страните членки, гарантира солидарност и показва на (продължаващата международна климатична конференция на ООН) COP27, че ЕС е на път да изпълни ангажиментите си в областта на климата", каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка. Индустриите, обхванати от така наречения Регламент за споделяне на усилията (ESR), са отговорни за 60 процента от емисиите на парникови газове в ЕС, добави той.

Решението все още трябва да бъде официално одобрено, преди законодателството да влезе в сила, макар това да е по-скоро формалност.