ЕС ще има достатъчно ваксини през юли

Актуални новини
13:32 - 20 Април 2021
2170
ЕС ще има достатъчно ваксини през юли

ЕС ще разполага с достатъчно дози от ваксини срещу коронавируса за имунизиране на 70% от жителите на съюза до средата на юли, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за френския вестник "Фигаро".

По думите му на територията на ЕС функционират 53 фабрики за ваксини.

„Нашият континент в момента е най-големият производител в света след САЩ. Сега знам колко дози се произвеждат към момента и колко милиона ще бъдат доставени всяка седмица. Това ми позволява да ви уверя, че до средата на юли ще имаме необходимите дози“, заяви Бретон. Според повечето експерти за постигането на т. нар. колективен имунитет е необходимо най-малко 70% от населението да бъде ваксинирано.

Към момента в тази посока най-добре се справят в голяма мащаб в САЩ. На половината американци вече е поставена най-малко една доза, а от понеделник всеки на възраст над 18 г. може да си запиши час за ваксинация.

За сравнение в ЕС около 20% от пълнолетните са получили най-малко една доза, сочат данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Бретон смята, че Европа ще навакса през следващите месеци, като производствените мощности "ще достигнат 200 милиона дози на месец до това лято". Според него руската ваксина "Спутник V" едва ли ще бъде одобрена скоро. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в момента проверява безопасността и ефективността й, но все още липсва важна информация, а и не е наличен достатъчен производствен капацитет.

Днес ЕМА се очаква да излезе със становище за безопасността на ваксината на „Джонсън и Джонсън“. При положително такова ЕС ще разполагат с още един инструмент срещу пандемията, тъй като в Европа вече са доставени стотици хиляди дози от тази ваксина.