ЕС ще инвестира 1,1 млрд. евро в „зелени” проекти

ЕС
16:34 - 16 Ноември 2021
1618
ЕС ще инвестира 1,1 млрд. евро в „зелени” проекти

Европейският съюз утвърди инвестиции в размер на 1,1 млрд. евро в седем иновационни проекта в областта на зелените технологии, заяви говорителят на Еврокомисията Тим Макфий по време на брифинг в Брюксел.

Европейската комисия утвърди финансирането с 1,1 млрд. евро на седем иновационни проекта в енергоемки отрасли, както и в областта на водородните технологии, улавянето на въглеродните емисии и алтернативните източници на енергия”, каза той. Тези проекти ще бъдат осъществени в Белгия, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Франция и Швеция.

Той подчерта, че проектите са подбрани в съответствие с възможностите да намалят емисиите на парникови газове в сравнение със съществуващиге технологии, техния висок иновационен потенциал и възможностите за бърза практическа реализация. Те ге бъдат използвани в химическата, стоманодобивната и циментовата промишленост, в областта на нефтопреработването и на енергетиката.

Проектът за улавяне на въглеродни емисии ще бъде осъществен в рафинерия в Порвоо във Финландия, където ще събира въглеродния диоксид и ще „погребва” за постоянно в Северно море.