ЕС ще взима по 150 млрд. евро заеми годишно заради коронавируса

Актуални новини
15:19 - 14 Април 2021
2113
ЕС ще взима по 150 млрд. евро заеми годишно заради коронавируса

Европейската комисия планира да заема около 150 милиарда евро годишно до 2026 г., за да финансира безпрецедентния план на блока да направи икономиката си по-екологична и дигитализирана, превръщайки я в най-големия емитент на дългове в евро, заяви Комисията в сряда, цитирана от Reuters.

Размерът на икономическия план на ЕС беше договорен на 750 милиарда евро в цените за 2018 г.,

но сега възлиза на около 807 милиарда евро в текущи цени.

Парите са разделени на 338 милиарда евро безвъзмездни средства и 386 милиарда заеми за 27-те страни от ЕС, а останалото е за съвместни програми на ЕС. Сумата ще бъде разпределена през следващите пет години, като една трета ще бъде изразходвана за намаляване на емисиите на CO2 в 27-те икономики на ЕС, пише "Фокус". 

Всяко от 27-те правителства на ЕС може да получи 13% от своя дял от парите тази година за предварително финансиране, преди проектите, платени по схемата, да достигнат договорените етапи и цели. За да предотврати „краудинг“ на заемането от правителствата на ЕС, Комисията ще публикува план за финансиране шест месеца предварително, за да позволи на инвеститорите да планират.

ЕС ще продава облигации на търгове, за да даде възможност за редовни изплащания, докато правителствата завършат договорените етапи на проекти и реформи. Комисията заяви, че ще издава облигации с референтен матуритет 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 и 30 години и сметки под падеж от една година - EU-Bills.

Заемането ще започне, веднага след като всички 27 национални парламента на ЕС ратифицират Решението на ЕС за собствените ресурси - закон за повишаване на гаранциите от правителствата на ЕС към бюджета на ЕС до 2,0% от БНД от 1,4% БНД до 2058 г.

„Нашите структури ще бъдат готови до юни и теоретично бихме могли да започнем да вземаме заеми тогава, но това зависи от това колко бързо държавите-членки завършат процеса на ратификация“, каза Хан на пресконференция. Ратификацията на закона е необходима, тъй като гаранцията на бюджета на ЕС ще позволи на ЕС да взема заеми при възможно най-ниските лихви на пазара.