ЕС спуска желязна завеса пред Русия - забранява на путинофили да идват в Европа

Варшава, Прага и Любляна с план за край на войната в Украйна

Актуални новини
21:45 - 25 Март 2022
8728
ЕС спуска желязна завеса пред Русия - забранява на путинофили да идват в Европа

Варшава, Прага и Любляна изготвиха съвместно списък от десет стъпки, които ЕС трябва да предприемат, ако наистина иска да сложи край на войната в Украйна. Това съобщи полският премиер Матеуш Моравецки, предава Politico.

„Измина месец от началото на пълномащабната атака на Русия срещу Украйна. Оттогава Западът наложи четири пакета санкции на Русия, а войната продължава. Тези мерки очевидно не са достатъчни. Трябва да се направи повече и то бързо“, пише Моравецки, който припомня скорошното си пътуване до Киев с чешкия премиер Петър Фиала, словенския премиер Янез Янша и полския вицепремиер Ярослав Качински.

Според него западните държави не трябва да отстъпват на Русия, а напротив, трябва да се отнасят по-твърдо към нея. Според министър-председателя украинското ръководство се нуждае от реална подкрепа и има право да я очаква от ЕС.

Ето защо, в допълнение към прекъсването на доставките на нефт, газ и въглища от Русия възможно най-скоро, Полша, Чехия и Словения предлагат план от десет точки, който, според тях, ще подкрепи Украйна и ще сложи край на войната.

Сред предложените мерки е изключването на всички руски банки от международната платежна система SWIFT и налагането на по-строги санкции върху цялата бизнес среда, свързана с руските олигарси. Държавите от Централна Европа искат също да наложат санкции на всички членове на партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин, която има около два милиона членове.

Те предлагат и въвеждането на обща политика за предоставяне на убежище, която да позволи приемането на руски войски, които "отказват да служат на престъпния режим в Москва". Според тях ЕС трябва да спре да издава визи на всички останали руски граждани. "Руските граждани трябва да разберат, че ще понесат последствията от тази война. И се надяваме, че ще обърнат гръб на Путин", пише още медията.

Според Моравецки ЕС трябва да забрани достъпа на всички руски кораби до европейските пристанища и също така да блокира пътния трафик между Европа и Русия. 27-те трябва да „спрат изцяло руската пропаганда в Европа”. „Свободата на словото не означава право на лъжа“, пише полският премиер.

Според Моравецки държавите от Централна Европа искат освен това пълна забрана на износа на всички европейски технологии, които Русия може да използва за военни цели. Те настояват за изключване на Русия от всички международни организации. „Не можем да седим на една маса с престъпници“, каза полският премиер.

По думите му ако тези мерки не сложат край на войната, ЕС трябва да отиде още по-далеч, като изпрати миротворци в Украйна под егидата на НАТО или други международни организации.

"Фактът, че Русия има ядрен арсенал, не трябва да е извинение за пасивност. Трябва да сме наясно с тази заплаха, но тя не трябва да ни задържа. В противен случай Путин ще продължи да я използва и по-нататък", пише полският премиер.