ЕС тласка Западните Балкани към обща икономическа зона

Актуални новини
16:32 - 08 Октомври 2020
1559
ЕС тласка Западните Балкани към обща икономическа зона

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призова страните от Западните Балкани да създадат обща икономическа зона, за да усетят по-добре ползите от инвестиционните планове на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Вархей пристигна днес на посещение в Косово в рамките на обиколка в няколко балкански страни. Той призова Прищина "да ускори реформите, тъй като тези инвестиции вървят ръка за ръка с усилията за реформиране".

ЕС одобри тази седмица пакет грантове на стойност 9 милиарда евро за страните от Западните Балкани до 2027 г.

Вархей заяви, че се извършва координация с партньорите от международните финансови институции за отпускането на допълнителни 20 милиарда евро за инвестиции в региона. Сумата би се равнявала на една трета от брутния вътрешен продукт на региона и ЕС очаква тя да засили икономиката с три или четири процента.

"Ключово е да имаме единна икономическа зона на Балканите, защото тези инвестиции ще донесат ползи, само ако работят в регионален план", посочи еврокомисарят на пресконференция с косовския премиер Авдулах Хоти.

"Икономическият инвестиционен план може да бъде фактор на промяната в региона. Той може да промени съществено пейзажа в този регион в рамките на четири до пет години", посочи той.

ЕС иска да види напредък в сфери като правовата държава, борбата с корупцията, съдебната реформа и подобряването на публичната администрация. Страните от Западните Балкани са на различни нива по отношение на присъединяването към ЕС: Сърбия и Черна гора вече водят преговори по някои глави от окончателното споразумение, а Албания и Северна Македония получиха зелена светлина за започване на преговорите. Косово и Босна и Херцеговина са подписали споразумението за стабилизиране и асоцииране - първата стъпка по пътя към членство.

Вархей заяви, че вижда напредък в преговорите между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията им и приветства възобновения интерес на Съединените щати към този процес. Той каза, че много от плановете на ЕС и тези на САЩ съвпадат. Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти подписаха споразумение в Белия дом, целящо нормализиране на икономическите отношения, напомня АП.