ЕС трябва да инвестира в автономия от САЩ и Китай

Това обяви върховният представител на Общността за външната политика Жозеп Борел

Свят
11:54 - 04 Декември 2020
984
ЕС трябва да инвестира в автономия от САЩ и Китай

Европейският съюз ще трябва да инвестира повече средства в отбрана и технологии, за да постигне автономия, обяви върховният представител на Общността за външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Политико".

"Ако възнамерявате да бъдете автономни, вие трябва да платите разходите си", каза той в интервю за Евронюз. "Ако искаме да живеем под крилото на САЩ от военна гледна точка, определено е по-евтино. Но също е сигурно, че сте зависими", продължи Борел.

Топ дипломатът предупреди, че ЕС "определено не прави достатъчно за поддържане на нашия собствен капацитет за действия" що се отнася до развитието на 5G мрежите.

Китай "знае перфектно, че технологичното превъзходство е фундаментално за света", отбеляза Борел. "И те правят всичко възможно да го постигнат...И ние...рискуваме да изгубим, ако не инвестираме достатъчно в иновации, в развитие. Или ако разчитаме на технологиите, които другите ще ни предоставят", смята той.

Относно отношенията с Пекин, Борел отбеляза: "Мисля, че има усещането в западния свят, че трябва да бъде възстановено определено ниво на равнопоставеност в отношенията с държава, която все още се представя като развиваща се държава".

Според него търговската война на Доналд Тръмп срещу Китай изглежда не е дала резултат.

"Ако целта е била да се намали търговският дефицит, това не е постигнато", смята върховният представител.

По отношение на въпроса дали ЕС може да наложи санкции на Турция заради действията на Анкара в Източното Средиземноморие, Борел отговори, че ЕС прави преглед на отношенията с Турция, като някои страни не искат да се налагат санкции.