ЕС удължи санкциите срещу Русия до 2024 г.

ЕС
13:24 - 21 Февруари 2023
1144
ЕС удължи санкциите срещу Русия до 2024 г.

Европейският съвет удължи до 2024 г. срока на санкциите, наложени на Русия след пълномащабното й нахлуване в Украйна. Това стана с решение, публикувано на официалния уебсайт за правните въпроси на Европейския съюз.

Първоначално Европейският съвет наложи санкции на Русия на 23 февруари 2022 г. в отговор на признаването от страна на Москва на контролираните от руски марионетки райони в украинските Луганска и Донецка област. Санкциите бяха удължени за първи път през октомври, след като Русия обяви анексирането на четири украински области в края на септември.

"Съюзът остава непоколебим в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и е посветен на пълното прилагане на политиката на непризнаване по отношение на незаконното анексиране от страна на Русия", се казва в решението.

"Съюзът не признава и продължава да осъжда незаконното анексиране на украински територии от страна на Руската федерация като нарушение на международното право", гласи още то.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел също така заяви, че десетият пакет от санкции срещу Русия е бил обсъден на срещата на външните министри на ЕС на 20 февруари. Той добави, че мерките трябва да бъдат одобрени в "следващите часове или следващите дни".