ЕС увеличава помощта за украинските бежанци до 100 евро седмично

Бюджетът ще продължи да покрива разноските за подслон, здравни грижи и езиково обучение

Украйна
15:17 - 29 Юни 2022
1351
ЕС увеличава помощта за украинските бежанци до 100 евро седмично

Европейската комисия съобщи, че увеличава значително помощта за украинските бежанци, потърсили закрила в ЕС. Предвижда се да бъдат осигурени допълнителни средства от общия бюджет, неусвоени след 2014 г. по различни фондове.

ЕК отпуска още 3,5 млрд. евро до края на следващата година, като ще признава на държавите от ЕС разходи на човек по 100 евро седмично, вместо по 40 евро, както досега. Удвоява се срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани - от 13, на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин.

Поне 30% от средствата трябва да достигат до местните власти и граждански организации. Ще може да се изисква осребряването на вече направени разходи, свързани с посрещането на украинските бежанци.

Бюджетът ще продължи да покрива разноските за подслон, здравни грижи и езиково обучение на украинците. Тези разходи ще бъдат плащани с европейски средства, включително от фондовете за сближаване, които не са използвани заради пандемията или заради поскъпването на строителните материали и суровините.