ЕС въвежда такса „вход“, ето колко ще струва да се влезе в България

Европейска система за информация и разрешение за пътуване влиза в сила през май 2023 г.

Новини
17:50 - 27 Юни 2022
8847
ЕС въвежда такса „вход“, ето колко ще струва да се влезе в България

След по-малко от година хората, пътуващи до повечето страни от Европейския съюз, ще трябва да плащат „входна“ такса от 7 евро.

ЕС обяви старта на своята дългоочаквана схема ETIAS (Европейска система за информация и разрешение за пътуване) - май 2023 година. 

Своеобразната виза ще се прилага за всички държави-членки на Шенген и страните кандидатки. Това включва България, Хърватия, Кипър и Румъния - дори и те да не са все още държави от Шенген.

Европейският съюз създаде тази програма за защита и укрепване на своите граници. Основната цел на ETIAS Европа е да идентифицира възможни заплахи или рискове, свързани с посетителите на европейските държави.

От май 2023 г. се очаква всички посетители, които не се нуждаят от виза за влизане в Европа, да се регистрират в ETIAS.

В момента има повече от 50 държави, които ще трябва да кандидатстват за премахване на визите за ETIAS, когато посещават Шенгенската зона. Отмяната на визите ETIAS е предназначена за краткосрочен престой до 90 дни.

Очаква се обаче туристите и бизнес пътниците да имат одобрен ETIAS, когато пътуват до някоя от страните членки на Шенген.

Според „правилото за 90 дни“, британците, американците, австралийците и други граждани на страни извън Европа ще имат право да прекарат до 90 дни на всеки 180 в страните от Шенгенското пространство.

Отговарящите на условията пътници ще трябва да попълнят онлайн заявление, преди да пристигнат. То ще струва €7, но ще бъде безплатно за лица под 18 или над 70 години.

Попълването на формуляра трябва да отнеме само няколко минути и ще изисква паспортна информация и данни за пътуването, както и някои основни въпроси, свързани със сигурността. 

След като кандидатурата бъде одобрена щя ще е валидна три години.