ЕС вероятно ще се откаже от ваксината против ковид на „Валнева“

Препаратът бе изготвен по технология, използвана от 60-70 години на миналия век

Новини
13:44 - 16 Май 2022
2908
ЕС вероятно ще се откаже от ваксината против ковид на „Валнева“

Европейската комисия потвърди, че е вероятно ЕС да се откаже от договора за доставка на ваксини против ковид, произведени от френското дружество „Валнева“. Ваксината все още няма одобрение за достъп до европейския пазар.

Окончателно решение още не е взето, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Той добави, че експертният съвет за борба с пандемията, който включва представители на държавите от ЕС и на ЕК, е изразил готовност за отмяна на договора. Предстои производителят да изложи своето становище, като е възможно да му бъде изплатено обезщетение, поясни говорителят.

Ваксината на „Валнева“ беше осмата поред, получила предварително одобрение от ЕК. В края на 2021 г. комисията подписа договор, който предвиждаше доставката на почти 27 милиона дози тази година и до 33 милиона дози през 2023 година.

Ваксината бе изготвена по технология, използвана от 60-70 години на миналия век. Това бе единственият препарат срещу новото заболяване, произвеждан по този начин, поясни по-рано комисията.