ЕС включи Русия в черния списък на данъчните убежища

ЕС
15:25 - 14 Февруари 2023
1464
ЕС включи Русия в черния списък на данъчните убежища

Европейският съюз включи Русия в списъка си на данъчните юрисдикции - държави, които не оказват съдействие по данъчни въпроси, съобщава "Блумбърг".

Мотивът за това решение е, че според ЕС Москва не е успяла да се справи с вредните практики по отношение на интелектуалната собственост и други въпроси, преди преговорите да бъдат прекратени след нахлуването ѝ в Украйна.

В обновения списък влизат още Британските вирджински острови, Маршаловите острови и Коста Рика, като с тях в черния списък вече има 16 юрисдикции, които не са изпълнили изискванията на ЕС по въпроси като данъчна прозрачност и справедливо данъчно облагане.

Европейската комисия поиска и Катар да бъде включен в списъка, но страните членки отказаха да добавят арабската страна за момента, тъй като Доха представи законодателство, отговорящо на опасенията на блока.

На Катар беше предоставено допълнително време за прилагане на данъчни реформи, тъй като страната беше изправена пред ограничения на конституционната реформа, които да ѝ позволят да завърши промените навреме. Тя обаче ще бъде включена в черния списък, в случай че правителството не успее да изпълни ангажиментите си.

Списъкът на ЕС на юрисдикциите, които не си сътрудничат за данъчни цели, беше изготвен през декември 2017 г. Той е част от външната стратегия на ЕС в областта на данъчното облагане и има за цел да допринесе за продължаващите усилия за насърчаване на доброто данъчно управление в световен мащаб.