ЕС забрани „убиеца на поршета”, много е шумен

Актуални новини
10:10 - 24 Март 2022
2661
ЕС забрани „убиеца на поршета”, много е шумен

Европейският автомобилен ландшафт продължава да обеднява откъм автомобили, за които много хора мечтаят. Емблематичният спортен модел Nissan GT-R ще бъде спрян от продажби на територията на Стария континент.

Причината са строгите регулации в Европейския съюз, поради които в ЕС вече не се предлагат много бързи и мощни коли с големи двигатели. Конкретният повод за спирането на японския „убиец на поршета“ не са въглеродните емисии, а шумният му битурбо мотор V6.

Вместо да го подложат на звукова „кастрация“ с различни технически средства, шефовете на Nissan предпочитат да прекратят експорта на GT-R към Европа, където през юни ще започнат да важат нови изисквания за шума на автомобилите.

Това решение отнема на феновете на високите скорости възможността да купуват директно от официалните вносители една изключителна машина с мощност 570 или 600 конски сили (в зависимост от версията).

Със задното си предаване и превъзходната си напречна динамика Nissan GT-R буди въодушевление сред ценителите на спортните автомобили, а ниското челно  съпротивление (коефициент 0,26) допринася за бързината и максималната скорост от 315 км/ч.

В Европа японският автомобил пристига през 1988 г. с означението R32 Skyline GT-R, но много автомобилни фенове го наричат Годзила. Със скоростните си качества и конкурентна цена моделът на Nissan печели клиенти от други марки.

Малка утеха за почитателите на Годзила е фактът, че след спирането в Европа той ще продължи да се продава на други континенти и чрез различни канали за внос отново може да намери своя път към почитателите си на Стария континент, заобикаляйки регулациите в ЕС.