ЕС забранява фреона в хладилника

Актуални новини
19:34 - 05 Октомври 2023
4324
ЕС забранява фреона в хладилника

Европейският съюз постигна споразумение днес за намаляване на използването на супермощни парникови газове в хладилници и климатици, като част от по-широките планове на ЕС за намаляване на вредните емисии. ЕС ще прекрати напълно употребата на флуоровъглеводородни газове (HFC) като фреони и др. до 2050 г.

"Такива вещества имат силно отрицателно въздействие върху екологичното здраве на нашата планета и трябва да бъдат премахнати постепенно. Споразумението е важна стъпка към нашата обща цел за борба с изменението на климата", каза испанският министър на климата Тереса Рибера.

Разговорите за това как да се намали употребата в Европа на флуорсъдържащи газове - изкуствени газове, използвани като хладилни агенти в термопомпи и хладилници, както и аерозоли и пяна - започнаха по-рано тази година. Сделката постепенно ще доведе до забрана на продажбите на продукти, съдържащи такива вещества, с различни срокове за различните продукти; от 2035 г. например ще се прилага пълна забрана за използването им в сплит климатици и термопомпи.

"Флуорсъдържащи газове са сравнително неизвестни, но имат огромно въздействие върху климата. С днешното споразумение ние гарантираме, че бързо ще се отървем от тези супер парникови газове", каза нидерландският евродепутат Бас Айкхаут, водещият преговарящ на Европейския парламент по законодателството.

Все още е необходимо официално одобрение от мнозинството законодатели и държави в ЕС, но тази стъпка обикновено е формалност при предварително договорени сделки.