ЕС замрази 30 млн. евро военна помощ за Грузия

ЕС
16:06 - 09 Юли 2024
1327
ЕС замрази 30 млн. евро военна помощ за Грузия

Европейският съюз замрази 30 милиона евро военна помощ за Грузия. Това обяви посланикът на ЕС в страната Павел Херчински, цитиран от "Ройтерс".

Това се случва на фона на "ниска точка" в отношенията между Съюза и Тбилиси.

През юни парламентът на Грузия прие законопроект, изискващ организациите, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти. Законът беше разкритикуван от вътрешната опозиция и Запада като вдъхновена от Русия мярка за потискане на несъгласието.

"За момента парите, които планирахме да преведем на грузинското министерство на отбраната - 30 милиона евро - са замразени. И това е само първата стъпка. Ще има и други", предупреди Херчински.

Той посочи, че блокът "постепенно ще намали" помощта за грузинското правителство и вместо това ще се ориентира към подкрепа на гражданското общество и медиите в страната.

Този ход е първата пряка последица от спада в традиционно топлите отношения на Грузия с ЕС заради закона за чуждестранните агенти. Той бе предприет, след като миналата седмица Съединените щати отложиха за неопределено време военни учения с грузинската армия.

Законът изисква всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, в противен случай ще им бъдат наложени сурови глоби.

Приемането на законопроекта предизвика сериозен срив в отношенията между Запада и Грузия, която от 1991 г. насам е една от най-прозападните държави сред наследниците на Съветския съюз.

През последните години правителството на Грузия си навлече критики от страна на Запада заради тенденцията към авторитаризъм и задълбочаването на отношенията с Русия и Китай.

През декември Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС. Блокът обаче многократно е заявявал, че настоящата политика на Тбилиси означава, че кандидатурата му за членство на практика е замразена.

Херчински изрази съмнение, че ЕС ще започне преговори за членство с Грузия тази година и потвърди, че процесът на присъединяване на страната е "замразен".