EС: Животът без руски газ ни е приоритет

Инфлацията в 19-те държави, споделящи еврото, се изстреля до исторически върхове над 8%,

ЕС
16:19 - 24 Юни 2022
1769
EС: Животът без руски газ ни е приоритет

В петък лидерите на ЕС ще обсъдят как блокът ще се справи без руски газ и се очаква да обвинят Москва, че "въоръжава" енергията чрез ограничаване на доставките, за което Германия предупреди, че може да доведе до частично спиране на промишлеността й тази зимa.

Ден след празненствата по повод настъпването на пътя на Киев към членство в блока, срещата на върха в Брюксел в петък ще бъде трезв размисъл за икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна, предава "Ройтерс".

Според проекта на изявление от срещата на върха, лидерите на 27-те държави от Европейския съюз ще прехвърлят вината за нарастващата инфлация и забавения глобален растеж върху войната, започнала точно преди четири месеца.

Вследствие на безпрецедентните западни санкции, наложени заради инвазията, досега дузина европейски държави бяха засегнати от прекъсването на газовите потоци от Русия, което предизвика трескаво търсене на алтернативни доставки в целия блок.

"Въпрос на време е руснаците да спрат всички доставки на газ", заяви един от служителите на ЕС преди разговорите в петък.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че ако руските доставки останат толкова ниски, колкото са в момента, страната му ще бъде изправена пред недостиг на газ, а някои промишлени предприятия ще трябва да бъдат спрени през зимата.

"Компаниите ще трябва да спрат производството си, да освободят работниците си, веригите за доставки ще се сринат, хората ще задлъжнеят, за да платят сметките си за отопление", каза той пред списание Der Spiegel, като добави, че това е част от стратегията на руския президент Владимир Путин да раздели страната.

Италианските вестници съобщиха в петък, че Рим е призовал лидерите на ЕС да се съберат отново на извънредна среща в средата на юли, за да обсъдят евентуално ограничаване на цените на руския газ, за което настоява италианският министър-председател Марио Драги.

Според проекта от петък лидерите ще призоват изпълнителната власт на ЕС да предложи решения за енергийните доставки в отговор на "въоръжаването" на Москва с внос на газ.

Те също така ще подчертаят, че икономиките им остават фундаментално силни, и ще обещаят да останат единни в отговор на предизвикателствата, породени от войната, която Москва нарича "специална военна операция".

Блокът реагира на войната с необичайна бързина и единство, въпреки че някои санкции, като например планираното ембарго върху вноса на руски петрол, ще се отразят на икономиките му.

Инфлацията в 19-те държави, споделящи еврото, се изстреля до исторически върхове над 8%, а изпълнителният орган на ЕС очаква икономическият растеж да спадне до 2,7% през тази година.

В изявлението си лидерите ще поискат от Комисията да се стреми да осигури доставки на енергия на достъпни цени.

Досега Комисията не е изготвила никакви предложения, тъй като въпросът е изключително сложен и предизвиква разногласия, а някои страни смятат, че цената на вноса може да наруши пазара и да влоши положението.