Ескалация! Овчарите на президента разсипаха вълна на "Дондуков"

Миньорите от "Марица" се сблъскаха с полицията

Политика
16:36 - 19 Септември 2023
5302
Ескалация! Овчарите на президента разсипаха вълна на "Дондуков"

Недоволни земеделци изсипват вълна в центъра на София. Става въпрос за протестиращи от овцевъдната асоциация на Симеон Караколев - строителя на пилона в "Рожен", смятан от мнозина за пряко подчинен на президента Радев.

Разсипана вълна има на бул. „Руски“, в района на БНБ и пред сградата на бившия партиен дом, където от септември заседават народните представители. Полицейското присъствие в района е засилено. 

По-рано днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че след 14:00, след приключване на протеста на миньорите и енергетиците, протестиращите земеделци ще бъдат пред Министерския съвет.

Напрежението на протеста на миньорите от "Марица" също е ескалирало и се е стигнало до сблъсъци с полицията. 

Миньори и енергетици от въгледобивния сектор излязоха на национален протест днес. Организатори са КНСБ и КТ “Подкрепа”. Около 4000 души от цялата страна пристигнаха за протеста в София. 

Шествието тръгна от площада пред храм-паметник “Александър Невски” и премина по централни столични булеварди, които бяха блокирани.

Протестният митинг се проведе в Триъгълника на властта – пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Протестиращите настояват за конкретни решения за запазване на енергийната обезпеченост.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров предоговарянето по ПВУ с цел намаляване на емисионните проценти не се е случило.

“Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г. Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември”, заяви той.