Ескалира спорът между Русия и Израел заради Лавров

Лидери на няколко западни държави осъдиха коментарите на руския дипломат

Украйна
11:28 - 03 Май 2022
4228
Ескалира спорът между Русия и Израел заради Лавров

Руското външно министерство обвини Израел във вторник в подкрепа на "неонацистите" в Украйна, като допълнително ескалира спора, започнал, когато руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Адолф Хитлер има еврейски произход, предава Ройтерс.

Израел разкритикува Лавров в понеделник, заявявайки, че твърдението му - направено, когато говори за украинския президент Владимир Зеленски, който е евреин - е "непростима" лъжа, която омаловажава ужасите на нацисткия Холокост.

Лидери на няколко западни държави осъдиха коментарите на Лавров, а Зеленски обвини Русия, че е забравила уроците от Втората световна война.

Руското външно министерство заяви в изявление, че коментарите на израелския външен министър Яир Лапид са "антиисторически" и "обясняват до голяма степен защо настоящото израелско правителство подкрепя неонацисткия режим в Киев".

Москва повтори мнението на Лавров, че еврейският произход на Зеленски не пречи на Украйна да бъде управлявана от неонацисти.

"Антисемитизмът в ежедневието и в политиката не бива спиран, а напротив, се подхранва (в Украйна)", се казва в изявление.

Лавров направи твърдението по адрес на Хитлер по италианската телевизия в неделя, когато беше попитан защо Русия каза, че трябва да "деназифицира" Украйна, след като самият президент на страната Владимир Зеленски е евреин.

Израел изрази подкрепа за Украйна след руската инвазия през февруари, като внимава да не навреди на отношенията с Русия, мощен фактор в съседна Сири. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции на руските олигарси.

Връзките обаче станаха по-обтегнати, като Лапид миналия месец обвини Русия, че е извършила военни престъпления в Украйна.

Израел многократно изрази подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Преди това Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия. Премиерът Нафтали Бенет каза, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Израел заяви, че е готов да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви пред ТАСС израелският посланик в Москва Александър Бен Цви.