ЕСПЧ нареди да приемем, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство

Решението е свързано с убийството през 2008 г. в Борисовата градина в София на студента по медицина Михаил Стоянов

Новини
13:43 - 14 Юни 2022
3241
ЕСПЧ нареди да приемем, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство.

Решението е свързано с убийството през 2008 г. в Борисовата градина в София на студента по медицина Михаил Стоянов (26 г.) заради това, че приличал на тримата си нападатели на гей. ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите и ги е осъдил, без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хомофобски подбуди, защото Наказателният кодекс у нас не прави подобна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия минимум заради чистото съдебно минало на убийците и това, че са млади.

Подлежащото на задължително изпълнение решение на ЕСПЧ предвижда нашата страна да приеме законодателни промени, така че нападенията с жестокост на основата на омраза към истинската или предполагаемата сексуална ориентация на жертвата да бъдат възприемани като престъпления с утежняващо вината обстоятелство. Европейският съд постановява, че в случая със Стоянов са били нарушени забраната за дискриминация и правото на живот.

ЕСПЧ присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разноски.