ЕСПЧ постанови: Полша трябва да признае еднополовите бракове

Новини
15:45 - 12 Декември 2023
1825
ЕСПЧ постанови: Полша трябва да признае еднополовите бракове

Полша е нарушила правото на зачитане на личния живот, като не е предложила правно признаване на еднополовите двойки, заяви във вторник Европейският съд по правата на човека, оказвайки натиск върху новото правителство на Доналд Туск бързо да промени закона, предава "Ройтерс".

Десет поляци твърдят, че огромното мнозинство от държавите-членки на Съвета на Европа предлагат на еднополовите двойки право да се женят или да влизат в регистрирани граждански съюзи, и твърдят, че те са в неравностойно положение, например в областта на данъчното облагане, социалните права и семейното право .

"Съдът счита, че полската държава не е изпълнила задължението си да гарантира, че жалбоподателите разполагат със специфична правна рамка, осигуряваща признаването и защитата на техните еднополови съюзи", се казва в изявление.

"Този ​​пропуск доведе до неспособността на жалбоподателите да регулират основни аспекти от живота си

и се равняваше на нарушение на правото им на зачитане на техния личен и семеен живот."

Случаят датира от управлението на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), което беше ефективно прекратено след осем години в понеделник, когато парламентът подкрепи ново проевропейско правителство на Туск, което да поеме властта след изборите през октомври.

PiS казва, че разширяването на правото за брака и осиновяването на деца от еднополови двойки застрашава традиционните семейни структури и е вредно за децата. Досегашните управляващи твърдят също, че преподаването на ЛГБТ въпроси в училищата води до сексуализация на децата.

Туск каза по време на предизборната кампания, че партията му ще въведе разпоредба за еднополови партньорства и смяташе това за приоритет.