ЕСТАТ- Ваня Григорова втора след Терзиев, Хекимян - трети

Балотажът бил непредвидим

Актуални новини
11:27 - 13 Октомври 2023
5382
ЕСТАТ- Ваня Григорова втора след Терзиев, Хекимян - трети

Електоралните предпочитания за кандидатите за кмет на София към момента са 27,8% за кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, 20,6% за кандидата на БСП Ваня Григорова и 18,7% за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян, показва социологическо проучване на агенция ЕСТАТ, в което са интервюирани 800 софиянци в периода 29 септември - 9 октомври. 6,4% събира кандидатът на "Синя София" Вили Лилков, 4,7% кандидатът на "Възраждане" Деян Николов, 2,4% - кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев. 

46,9% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, още 27,2% отговарят с "по-скоро ще гласувам".

Сред избирателите на основните партии мобилизацията за вота е между 60 и 70%.

Към първата половина на октомври е сигурно, че битката за кметския пост ще се реши на балотаж, в който като фаворит е Васил Терзиев. Конкуренцията за второто място се очертава да бъде крайно оспорвана. Към момента Ваня Григорова има слабо предимство пред Антон Хекимян.

Изходът от евентуален балотаж между Терзиев и Григорова е на практика непредвидим. При участие на втори тур кандидатът на ГЕРБ вероятно ще отстъпи пред когото и да е от двамата си основни конкуренти.

Очертава се силно фрагментиран общински съвет, в който нито една формация няма да получи повече от 20 от мандатите. Като цяло нагласите по отношение на претендентите за районни кметове са идентични с гласуването за листите. 

Има индикации обаче за голям брой оспорвани балотажи, за които освен представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС, ще се борят и кандидатите на БСП, Възраждане и Синя София.
Немалко избиратели отсега планират да гласуват с „не подкрепям никого“ и е много вероятно делът на избралите тази форма на протестен вот да надвиши
шестте процента от октомври 2019, твърдят от ЕСТАТ.