Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Русия
15:01 - 28 Март 2024
950
Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите две години, за да натрупа достатъчно боеприпаси, така че да е способна да нанесе решително поражение на руските сили при евентуална инвазия. Това заяви ръководителят на армията на страната генерал Мартин Херем, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че нито заплахата от ядрен отговор, нито перспективата за значителни жертви биха възпрели президента Владимир Путин, ако той избере да атакува малката балтийска страна, която ще бъде опустошена, освен ако не отблъсне бързо атаката.

"Решителната победа трябва да дойде много бързо: не след месеци и години, а след дни и седмици", подчерта Херем в Япония, където се срещна с представители на отбраната. "Ако наистина смятаме, че това може да се случи след три години, тогава трябва да вземем решения днес".

Вчера Путин изрично отрече Русия да има планове да напада който и да е член на НАТО. Инвазията на силите му в Украйна през 2022 г. обаче порид опасения сред западните страни, че той може да се стреми да възстанови контрола на Москва върху голяма част от бившия Съветски съюз или да отиде дори по-далеч.

Естония - бивша съветска република, вече увеличи бюджета си за отбрана до около 3% от брутния вътрешен продукт, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Миналия месец нейната служба за външно разузнаване заяви, че Русия се готви за военна конфронтация със Запада през следващото десетилетие и е решена да удвои броя на силите, разположени по границата ѝ с балтийските държави и Финландия.

Други страни от НАТО засилват присъствието си в балтийските държави. Германия планира да разполага с 4800 войници в региона до 2027 г., което е първото ѝ постоянно разполагане на сили извън граница след Втората световна война.

Херем посочи, че е обсъдил с представители на японското министерство на отбраната в Токио придобиването на компоненти, които биха могли да помогнат на Естония да изгради отбранително оборудване по-евтино.

Въпреки че пацифистка Япония има строги ограничения върху износа в областта на отбраната, тя има по-малко ограничения върху наличните в търговската мрежа компоненти, които могат да се използват и при военното оборудване. Херем уточни, че това може да включва сензори за земетресения, подходящи за засичане на приближаващи руски танкове.