Естония гони руския митрополит Евгений

Русия
15:44 - 18 Януари 2024
2435
Естония гони руския митрополит Евгений

"Заплаха за сигурността на Естония" – това се крие зад решението на страната да изгони главата на естонската православна църква на Московската патриаршия, съобщават "Дождь", цитиран от БТВ. 

Решението означава, че митрополит Евгений трябва да напусне страната, преди да изтече срокът на настоящото му разрешително на 6 февруари.

"Естонската държава не удължава разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква на Московската патриаршия", заявиха от естонската полиция и гранична охрана.

Полицията заяви, че религиозният лидер, чието гражданско име е Валерий Решетников, многократно е бил помолен да спре да оправдава руската инвазия в Украйна и да защитава Кремъл.

Редица естонски политици призоваха Решетников да бъде експулсиран още през януари 2023 г., след като църквата обяви съвместна молитва "за мир" с прокремълското политическо движение Koos (Заедно). Той живее от 4 г. в Талин. Властите подчертават, че действията им са насочени изцяло към него и не се отнасят към Естонската православна църква на Московската патриаршия.