Естония, Латвия и Литва протестират остро срещу Русия

Новини
18:28 - 14 Февруари 2024
2451
Естония, Латвия и Литва протестират остро срещу Русия

Естония, Латвия и Литва отправиха дипломатически протести в сряда към Москва, след като руската полиция обяви водещи балтийски политици в списък за издирване заради унищожаването на паметници от съветската епоха, предава "Ройтерс".

Трите балтийски държави някога са били управлявани от Москва, но сега са членки на Европейския съюз и НАТО, а след руската инвазия в Украйна се появиха като твърди поддръжници на Украйна и гласовити критици на Русия.

Премиерът на Естония Кая Калас и държавният секретар Таймар Петеркоп бяха в списъка на издирваните от полицията, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис и около 60 настоящи и бивши членове на парламента на Латвия, според Русия.

Руската държавна агенция ТАСС заяви във вторник, че балтийските служители са

обвинени в "разрушаване на паметници на съветски войници", действия, които се наказват с пет години затвор според руския наказателен кодекс.

Министерството на външните работи на Латвия заяви в изявление, че работи с ЕС за решаване на въпроса и се стреми да смекчи всеки риск за гражданите на страната.

"Министерството... ще продължи да поддържа, с партньорите от ЕС и НАТО и с други страни в рамките на международни организации, въпроса за политически мотивираните случаи на Русия и извънтериториалните набелязвания", се добавя в него.

Междувременно Литва поиска нейните политици да бъдат извадени от списъка.

"Тези руски решения противоречат на общопризнатите норми на международното право, показват опити за фалшифициране на миналото и демонстрират неуважение към историческата памет на Литва", пише външното министерство.

Естония в изявление заяви, че нейните дипломати са "изразили възмущение" и са поискали обяснение от Кремъл.

"Министерството на външните работи също уведоми представителя на Русия, че тези стъпки на руската държава няма да ни попречат да направим правилното нещо и Естония няма да промени решителната си подкрепа за Украйна", се казва в съобщението.