Естония напълно забранява вноса на руски петрол

Естония напълно забранява вноса на руски петрол

Русия
11:20 - 26 Октомври 2022
1313
Естония напълно забранява вноса на руски петрол

Естония предлага забрана за внос на петролни продукти от Русия, изпреварвайки с 2 месеца крайния срок, поставен от ЕС в най-новия пакет санкции. Ако правителството в Талин одобри официално това решение, мярката ще влезе в сила от 5 декември, съобщи пред местната медия Postimees министърът на външните работи Урмас Рейнсалу.

Съгласно действащите общоевропейски решения за санкции - суровите нефтени продукти, произведени от битуминозни минерали, могат да се внасят в ЕС от Русия до 5 декември, а други нефтени масла - до 5 февруари 2023 г. Тези решения са валидни, ако търговците са подписали договорите преди 4 юни.

Въпреки че от лятото в Естония не се внася петрол от Русия, според митническите декларации някои компании внасят горивни и други петролни продукти на стойност милиони евро, пише Postimees. Те смесват подходящи моторни горива в Естония, за да скрият произхода им. Медията установи още, че Талин е разрешил т.нар. естонска схема за смесване - т.е. смесване на гориво от Русия и гориво със сертификат на ЕС.

Сега Прибалтийската република спира целия внос на петрол от декември. " ЕС установи постепенен преходен период за налагането на санкции върху вноса и транзита на руски суров петрол и петролни продукти, който приключва през февруари следващата година. Осъзнахме, че поради географското положение на Естония - близостта на Русия до нашите пристанища - транзитът все още продължава. Позицията на Естония винаги е била това да бъде прекратено възможно най-скоро", подчерта Райнсалу.

"Предвид факта, че Рийгикогът (естонският парламент) обяви режима на Путин за терористичен и войната навлезе в нова, по-кървава фаза, правителството взе принципно решение миналата седмица и се надявам, че ще бъде взето и официално решение. Това означава съкращаване на преходния период - от 5 декември транзитът на руски петрол и петролни продукти в Естония трябва да бъде напълно спрян", потвърди министърът.