Естония няма да експулсира 6500 украинци с изтекли паспорти

Украйна
11:15 - 30 Април 2024
3124
Естония няма да експулсира 6500 украинци с изтекли паспорти

Министерството на вътрешните работи на Естония не планира принудително репатриране на украински мъже във военна възраст, които са избягали от войната и на законно основание се намират на нейна територия, дори ако паспортите им са с изтекъл срок. Това заяви Анели Викс, съветник в отдела за гражданство и миграционна политика на МВР на Естония.

Към 26 април 6500 украински мъже на възраст 18-60 години са имали разрешение да пребивават в Естония въз основа на временна закрила, съобщава естонският ежедневник ERR.

Наскоро украинските власти забраниха издаването на паспорти от консулствата в чужбина на украински мъже на възраст от 18 до 60 години.

Според Анели Викс, ако украинските граждани на мобилизационна възраст вече не могат да обменят изтеклите си паспорти за нови в украинското посолство, те загубват възможността да пътуват, но не и да пребивават в Естония.

"Липсата на валиден документ за пътуване не ограничава възможността за кандидатстване или удължаване на разрешение за пребиваване (включително въз основа на временна закрила). Въпреки това чужденец не може да кандидатства за виза при липса на валиден документ за пътуване", отбеляза тя.