Естония ще тества ваксинационни паспорти

Актуални новини
15:10 - 10 Февруари 2021
2147
Естония ще тества ваксинационни паспорти

Малката, високотехнологична балтийска държава член на ЕС работи по пилотен проект със Световната здравна организация за това как биха могли да работят световно признатите електронни сертификати за ваксиниране. 

Мартен Каеватс - съветник в естонското правителство по въпросите на технологиите, каза, че основният въпрос в момента е да се гарантира, че всеки, който проверява сертификата, може да „вярва на източника“.

„И структурата, и решението трябва да работят както в Еритрея, така и в Сингапур“, каза Каеватс.

Естония вече разполага със собствена система от електронни здравни досиета с информация за ваксините, но повечето страни в света нямат такива, а освен това липсва взаимното им признаване в чужбина.

Сега в глобален мащаб се появяват много инициативи за цифрови ваксинационни паспорти, които повдигат спешни въпроси относно неприкосновеността на личния живот и правата на човека, пише „Гардиън“.

СЗО също се изказва предпазливо по този въпрос и в момента не препоръчва да се въвеждат ваксинационни паспорти като условие за пътуване, тъй като не смята, че ваксината дава достатъчно гаранции, че ваксинираният не пренася заразата.

Независимо от това, дигиталните ваксинационни сертификати са привлекателна перспектива, особено за засегнатите от пандемия предприятия като авиокомпаниите. 

Споразумението между СЗО и Естония е да се проучи възможността за „интелигентна жълта карта“ - цифрова версия на съществуващата система за доказване на ваксинация срещу жълта треска, съобщава БГНЕС.

Каеватс, който съветва и СЗО по въпросите на цифровото здравеопазване, смята, че ще бъде „невъзможно“ да се създаде глобален цифров идентификатор през следващите месеци и че е по-вероятно да се съчетаят хартиени и електронни сертификати.