Естония тества нов вид глоба за превишена скорост

Държавата регистрира рязко увеличаване на смъртните случаи на пътя в резултат на безотговорно шофиране

Новини
13:12 - 30 Декември 2019
2183
Естония тества нов вид глоба за превишена скорост

От какво ще го заболи най-много бързащия шофьор? От загубата на време. Така смятат в Естония, където тестват нов вид наказание за безотговорно шофиране.

На пътя между Талин и Рапла, градче на юг от столицата, гледката е необичайна. Полицейски патрули спират автомобили и държат шофьорите им по един час в колите, за да ги “охладят” след като са превишили разрешената максимална скорост, пише svobodnaevropa.bg.

Начинът, по който Естония се справя и досега с превишената скорост, звучи като история от “светлото бъдеще”. Естонските полицаи отдавна не дебнат в храстите. Затова си има камери. Те заснемат нарушителите, изпращат им електронно фишовете за глоби, заедно с формуляр за обжалване. Също така електронно санкцията може да бъде оспорена или платена.

Размерът на глобата също се изчислява от компютър - броят на надвишените километри, умножен по три. При първо нарушение - 190 евро. Корупция няма, измъкване също. Хартия не се харчи, нито време за опашки или търсене на връзки. Всичко е безмилостно и ясно - по скандинавски.

Въпреки това през 2018 г. Естония регистрира рязко увеличаване на смъртните случаи на пътя в резултат на безотговорно шофиране от 36 на 51 на един милион жители (населението на Естония е 1,2 млн.).

Идеята хрумнала на авторите, които установили въз основа на интервюта с хванати в бързо каране шофьори, че за тях разправията с полицията е много по-досадна, неприятна и отегчителна от самото плащане на глобите.

Ето защо те решили да се опитат да увеличат до максимум срещата на недисциплинираните с полицията и да ги принудят да спазват правилата, за да я избегнат. Караш с 20 км отгоре - “времето за охлаждане” е 45 минути. Всеки километър повече - до 60 минути. Седиш си в колата цял час и си мислиш къде би могъл да бъдеш вече, ако беше карал според правилата.

Според естонските власти наказването с време е особено удачно решение, тъй като според закона за движение по пътищата, глобите от камерите не се натрупват и не водят до по-тежки наказания като отнемане на книжки. Плащаш и забравяш.