Естония узакони еднополовите бракове

Свят
10:54 - 02 Януари 2024
1068
Естония узакони еднополовите бракове

Еднополовите двойки в Естония вече могат официално да сключват брак и така балтийската страна се приближава до скандинавските ѝ съседи. Законът влезе в сила на 1 януари, като еднополовите двойки могат да регистрират своите заявления за брак онлайн от Нова година.

Първите заявления ще бъдат обработени и заверени на 2 февруари, като обикновено обработката на заявленията отнема от 1 до 6 месеца.

Естония стана първата бивша съветска държава, която узакони хомосексуалните бракове, когато през юни парламентът на Естония гласува в подкрепа на равенството между половете.

Мнозинство от 55 депутати гласува за изменение на Семейния закон, а 34 депутати гласуваха против законопроекта в 101-членния парламент.

Изборната победа на министър-председателя Кая Калас през февруари, която от тогава ръководи най-прогресивното коалиционно правителство в страната, се смята за фактор, който засилва усилията за постигане на брачно равенство.

Възприемането на еднополовите бракове се промени през последните години в предимно нерелигиозната страна с население от 1,3 млн. души.

В анкета, проведена от Естонския център за правата на човека, 53% от естонците подкрепят еднополовите бракове. Преди десет години този дял е бил едва 34%.