Естонският парламент гласува нов премиерски мандат на Кая Калас

Разходите за отбрана на страната ще се увеличат до 3% от брутния вътрешен продукт

Свят
17:01 - 12 Април 2023
1506
Естонският парламент гласува нов премиерски мандат на Кая Калас

Парламентът на Естония гласува в сряда в подкрепа на оставането на министър-председателя Кая Калас на поста й след изборите миналия месец, подкрепяйки нейните планове да повиши данъците и разходите за отбрана пред лицето на предполагаемите заплахи от съседна Русия, предава Ройтерс.

"Продължаващата война в Украйна и желанието на Русия да унищожи съществуващите европейски принципи за сигурност ще поставят през следващите няколко години Естония в най-трудната ситуация със сигурността след Втората световна война", се казва в изявление на новата трипартийна коалиция на Калас.

Либералната "Партия на реформите" на премиера спечели общите избори през март и се споразумя за коалиция с друга либерална партия, "Естония 200", и лявоцентристката Социалдемократическа партия, като събра общо 60 от 101 гласа в парламента.

Разходите за отбрана на Естония ще се увеличат до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2027 г. от 2,85% през 2023 г., а данъкът върху добавената стойност и данъкът върху доходите ще се увеличат с два процентни пункта, за да балансират бюджета, заявиха от коалицията.