Естонският президент се изказа по "Аферата Радев"

Керсти Калюлайд си казва всичко в прав текст, за разлика от нашата президентска пресслужба

Свят
17:22 - 20 Октомври 2020
3177
Естонският президент се изказа по "Аферата Радев"

Президентът на България Румен Радев е бил контактен с болен от COVID-19 човек. Това обяви държавният глава на Естония Керсти Калюлайд в профила си във фейсбук. Тя посочва още, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”.

Въпросното инфектирано лице е новият шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров. Контакт с него е имал и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който веднага е дал тест и се е самоизолирал.

Ето какво написа още Керсти Калюлайд в страницата си в социалната мрежа по темата:

"Срещата на върха "На три морета", която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. Взети са всички необходими мерки. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", написа още Калюлайд.

По-рано от пресслужбата на президента пуснаха витиеватата глупост, че визитата да държавния глава в Естония днес се отменя "поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма". Явно няма да ги стигнем скоро...