Естонското разузнаване регистрира увеличение на темпа на руското настъпление

Новини
19:13 - 08 Март 2024
27699
Естонското разузнаване регистрира увеличение на темпа на руското настъпление

Руските въоръжени сили все още държат инициативата в Украйна. И темпът на техните настъпателни операции отново започна да се увеличава. Това заяви командирът на разузнавателния център на Силите за отбрана на Естония Антс Кивиселг,цитиран от ERR.

Полковник Кивиселг съобщи, че темпът на руските операции в Украйна, който преди това намаляваше, отново започва да се увеличава. Това важи особено за сухопътните сили. Но въпреки увеличения темп на операциите, оперативно-тактическите цели на Русия все още остават неизпълнени.

В Луганска област основната активност се наблюдава на линията Купянск-Кременная-Сватово. Кивиселг съобщи, че руските въоръжени сили са завзели нови територии в Купянския и Лиманския район.

Според него вероятната цел на Руската федерация в Купянския район е контрол над участък от река Оскол и участък от река Жеребец в посока Лиман.

"Въпреки че въоръжените сили на Руската федерация поддържат инициативата по цялата фронтова линия, руското настъпление на Лиманското направление през седмицата беше много незначително и Русия не достигна гореспоменатите речни линии“, заяви той.

На Донецкото направление основните военни действия се водят в районите на Бахмут и Авдеевка.

"И в двата региона въоръжените формирования на Руската федерация са напреднали. За щастие, това е в много малка степен. В северозападната и западната част на района на Бахмут има известни размествания. Няма съществени промени на фронта“, заяви той.

Според него в района на Авдеевка украинците са успели да създадат две линии на отбрана и по този начин са предотвратили по-нататъшно настъпление на Руската федерация. Русия също е успяла да постигне малки успехи в района на Донецк.

При Запорожие и Херсон активността е била малко по-ниска, както и през предходната седмица.

"Най-голяма активност се наблюдава на направленията Работино и Вербово, където Руската федерация се опитваше да напредне“, заяви Кивиселг.

На левия бряг на Днепър украинските въоръжени сили все още държат създадените там предмостия и отблъскват руските атаки в района.