Етиопия става най-голямата православна държава в света

Очаква се след пет години страната да измести Русия

Актуални новини
17:20 - 04 Декември 2023
8956
Етиопия става най-голямата православна държава в света

Коя е най-голямата православна държава в света? Русия, разбира се, само че само след около пет години тя ще бъде изместена от... Етиопия, сочат прогнозите.

Именно Етиопия в момента е втората по големина държава с преобладаваща православна религия. Коптската православна църква е основна в Етиопия. Към момента населението на страната е 126 милиона души. В държавата от няколко години ври и кипи заради гражданска война между различни фракции от обществото.  

Въпреки десетките хиляди жертви обаче страната има огромен естествен прираст от 2-3 % на година. Така около 2028 година Етиопия ще изпревари по население Русия - която е с отрицателен прираст.

Около 2030 година Етиопия вече ще е с население от 149 милиона души, а Русия ще намалее до 141 милиона души.

След още 20 години пък - през 2050 година - населението на Етиопия се очаква да стигне 214 милиона души, а това на Русия да намалее с около 11 милиона под настоящето и  да стане 131 милиона души.

Не случайно преди няколко дни руският президент Владимир Путин призова руските жени да раждат по осем и повече деца.

Всъщност Етиопия е една от ранните християнски страни, в които християнството не идва през Европа, а направо от Юдея през Египет нагоре по Нил. Александрийската патриаршия е била начело докъм средата на 20 век, след което Етиопската църква става автокефална. Сирийският монах Фрументий е първият духовен водач на етиопците. Етиопците го наричат Абба Селами /Баща на Мира/. По времето на цар Езана 330 г. християнството се налага като основна религия. Коптското православие е основно за Етиопия. През VII век в източните райони на Етиопия прониква ислямът и се ислямизират народите сомали, афар, беджа и др. Ислямизацията обаче не се разпространява над християнизираните области по високите плата в западна и южна Етиопия.

Към настоящия момент християнската религия в Етиопия обхваща над 67% от населението или 2/3 от хората.