Ето че може: Полша скъса с руския газ завинаги, върза се за тръбата в Норвегия

Новини
21:40 - 27 Септември 2022
4637
Ето че може: Полша скъса с руския газ завинаги, върза се за тръбата в Норвегия

Премиерите на Полша и на Дания Матеуш Моравецки и Мете Федериксен откриха в Голеньов в северозападна Полша във вторник газопровода "Балтика", който свързва норвежки газови находища с Полша и ще гарантира на страната независимост от руските газови доставки.

Тръбата беше изградена с европейско финансиране, след като Брюксел я обяви за "проект от общ интерес", позволяващ диверсификация на доставките на горивото. Събитието бележи края на процеса на изграждане на "Балтика", ключов маршрут за пренос на газ от Норвегия, като първите количества е планирано да започнат да бъдат пренасяни на 1 октомври. Очаква се той да достигне пълния си капацитет догодина.

Газопроводът е с дължина от 900 км и капацитет от 10 млрд. куб. м. газ годишно и ще позволи на Полша да задоволи основните си нужди от природен газ, заедно с доставките на втечнен газ на плаващ терминал, който строи в момента.

"Газопроводът ще играе ценна роля за смекчаване на настоящата енергийна криза", заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, която го определи като "важен крайъгълен камък за инфраструктурната политика на ЕС". "Балтика" е по-къс от "Северен поток 2", който е с дължина от 1200 км. и трябваше да свърже Русия с Германия, също под Балтийско море. Руската тръба може да пренася до 55 млрд. куб. м газ годишно, но нейното сертифициране беше спряно от правителството в Берлин като част от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна.

Полша не получава руски природен газ от края на април, след като "Газпром" спря едностранно доставките заради отказа на Варшава да плаща в рубли. Прекъсването на доставките беше обявено в същия ден, в който руската компания затвори кранчето и за България - 26 април.