Ето го арестувания българин в ЦАР

Свят
18:15 - 23 Февруари 2022
10751
Ето го арестувания българин в ЦАР

25-годишният френски легионер Даниел Горанов е един от четиримата задържани военнослужещи-миротворци на летището в Банги, за които властите в Париж алармираха още вчера, научи Lupa.bg.

Според местния прокурор тoй и колегите му от Румъния, Франция и Италия са били закопчани като заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната, което френските власти категорично отхвърлят като "дезинформация" и "манипулация".

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната, както са съобщили от организацията и от френската армия.

Според местния магистрат обаче автомобилът им, без знаците на ООН, е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии.

Инцидентът става в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната.

Висш служител на ООН се е срещнал с президента Туадера, за да иска освобождаването им.

Горанов е част от легиона вече 5 години. Имал намерение да кандидатства за редови войник в Българската армия, но се отказал. Ето как се аргументира той през 2017 г.:

"Горях за незнайното за предизвикателството, риска, тръпката да подложа тялото и психиката си на изпитание. Търсех това, което родната армия не би могла да ми даде. Да печеля? Парите не са от значение за мен! Заплащането е доста голямо и бонуси има постоянно, но не това е от значение за мен. Това, което спечелих тук (в Легиона - б.р.), е уважение от по висшестоящи лица в бранша. Спечелих истински приятели", казва в началото на легионерството си Горанов. 

Отскоро той има право да сключи брак и да ползва свободно лични вещи като кола, жилище, лаптоп и телефон, предвид особено строгите рестрикции за новобранците. Горанов има натрупан стаж и в Щатите, където е участвал в учения.